Ga naar hoofdcontent

Ik heb een nieuwe parfum nodig! Wat te doen als je je huidige parfum beu bent en iets nieuws wilt?

17-1-2023

Notino

Lezen voor 5 minuten

Alles heeft een eind en ook de liefde voor je favoriete geur kan vergaan. Ineens is het gewoon niet meer je van het. Of je ruikt de geur zelf nog maar nauwelijks als je hem op hebt, en dat vind je jammer. Het maakt niet uit waarom je aan vernieuwing toe bent. Het belangrijkste is dat je het er op je zoektocht naar een nieuwe, geurige liefde goed vanaf brengt!

Een verandering voor jou én je omgeving

Dat van parfum veranderen niet niks is, vooral niet in onze meisjeswereld, dat staat buiten kijf. Per slot van rekening zegt de geur die we dragen veel over wie we zijn. En heeft die ook een invloed op hoe we ons voelen. Zolang hij ons bijzonder doet voelen en tegelijk dat comfortabele gevoel oproept dat we ons op bekend terrein bevinden, kunnen we hem blijven koesteren. Maar zodra het niet meer ‘je dat’ is, is het tijd om in actie te schieten. Waarlangs leidt het pad naar een nieuwe geur?

Vind je het ook zo stom als je na enkele minuten amper nog weet dat je een geur op hebt? Volgens parfumeurs is de ideale situatie dat het onduidelijk is of jij het bent die zo lekker ruikt - jouw huid, jouw lijfgeur - of de parfum die je draagt. Het feit dat je je parfum zelf niet ruikt, kan dus net een teken zijn dat die voor jou helemaal geknipt is! Je kunt proberen om er geparfumeerde cosmetica bij te kopen – bijvoorbeeld douchegel of bodylotion, als die van jouw geur worden gemaakt – en jezelf in verschillende lagen van dezelfde geur te hullen.

1. Probeer de ‘intense’ versie 

Vele parfumreuzen houden van het spelletje “We hebben een populaire parfum, laten we er een variant intense van maken”Hierbij gaat het niet gewoon om een sterkere geurconcentratie, maar eerder om een variant waarbij ze één geurcomponent meer laten uitspringen, of de samenstelling rond de hoofdingrediënten lichtjes wijzigen. Alleen die speelsheid al is sexy!

Als je op zoek gaat naar een nieuwe geur, lijkt het dus een logische eerste stap om de ‘intense’ variant te proberen. We hebben hier bijvoorbeeld Mugler Alien Goddess en daarnaast Mugler Alien Goddess Intense. Of Armani My Way en Armani My Way Intense… Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor mannengeuren! Varianten ‘noir’ en ‘absolue’ werken op dezelfde manier. 

Probeer eens om geuren te combineren. Net zoals je soms misschien twee tinten lippenstift combineert, kun je ook met parfum experimenteren. Dat hoeft niet altijd goed uit te draaien, maar als je uitgaat van gelijkaardige geuren kan een combinatie heel interessant zijn! Sommige producenten rekenen daar zelfs een beetje op, zie bijvoorbeeld de set Narciso Rodriguez For Her Musc Noir

Tips voor verrukkelijke damesgeuren om het jaar 2023 mee aan te vangen

2. Definieer je favoriete ingrediënten

Bestaat er geen ‘intense’ versie van je geur, of vind je die niet zo lekker? Ga dan op zoek naar een geur in dezelfde categorie als de geur die je tot nu toe had. Maar daarvoor is het wel handig om te weten voor welk ingrediënt je een zwak hebt. Vanille? Houtachtige tonen? Jasmijn? Ga dan daarnaar op zoek! Bijvoorbeeld via Soorten parfums vind je heel makkelijk een nieuwe geur volgens hoofdingrediënt. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon helemaal zelf uitzoeken en het als een avontuur beschouwen. 

Ben je een dromer? Een topsporter? Ben je eerder conservatief, of hou je van ontdekken? Allemaal dingen die mede bepalen in welke mate je van je vorige parfum wilt afwijken. En aan welke geurcategorie je waarschijnlijk de voorkeur geeft. Als sportman of -vrouw wellicht aan frisse, aquatische en citrusgeuren, als intellectueel met een boek in de hand misschien eerder aan muskus-, vanille- of houtachtige geuren... 

Op zoek naar een interessante mannengeur?

3. Kijk naar de kleur van de flacon 

Het is natuurlijk geen waterdichte regel, maar een bepaalde kleur van flacon bevat meestal een bepaalde soort geur. Witte en doorzichtige flesjes bevatten meestal een tedere, luchtige, poederachtige of frisse geur. Rood is meestal erg vrouwelijk, paarse of purperen tinten ook heel geraffineerd en een zwarte flacon verbergt vaak een verlangen naar avontuur, kracht en dapperheid. 

Ook de kleuren die jij zelf het mooiste vindt, zeggen veel over jouw persoonlijkheid. Als je houdt van opvallende kleuren en die schijnbaar random maar in feite perfect doordacht combineert, zul je maar moeilijk vallen voor een tedere, bloemige geurcompositie. Je gaat waarschijnlijk eerder voor opvallende en idealiter uniseks nichegeuren. Met een voorliefde voor zwart is een citrusgeur allicht niets voor jou, maar zal je je eerder aangetrokken voelen tot houtachtige, chypre of kruidige geuren...

Tot zover een leidraad om van parfum te veranderen. En als je je keuze eerst wilt testen, maak dan gebruik van onze dienst Try It First: Bij de parfum ontvang je een kleine sample om uit te proberen, en pas als je zeker bent dat de geur een goede keuze is, hou je ook de grote versie ervan.