Ga naar hoofdcontent

Hoe verzorg je het kindergebit? Begin direct vanaf de babyleeftijd

30 augustus 2022Notino
Als het om melktanden gaat, is het nooit te vroeg om de eerste stappen te zetten om ze te verzorgen. Het is zelfs ideaal om in de babytijd te beginnen, omdat de gezondheid van melktanden invloed zal hebben op de gezondheid van de blijvende tanden. Dus wat heb je nodig om kindertanden schoon te maken?

Het is belangrijk om te weten wat de tekenen van doorkomende tandjes zijn, omdat dit een hot topic is onder moeders. De eerste tandjes komen lang door (soms al vanaf de 4e maand) en er gaan vaak complicaties mee gepaard. Het tandvlees is rood, soms ook de wangen. Kinderen hebben vaak last van een verhoging, verkoudheid, hoest - dus het kan zijn dat je je in het begin niet realiseert dat de eerste tandjes komen. De mond- en neusholte zijn echter zo met elkaar verbonden dat zelfs een enkele tand symptomen kan veroorzaken die op een verkoudheid lijken. Dit kan ook je kinderarts bevestigen. 

Hoe verzorg je het melkgebit?

Om het doorkomen van de melktanden te vergemakkelijken, geef je baby een bijtring. Profiteer van de natuurlijke behoefte van kinderen om alles in de mond te stoppen en laat ze knabbelen aan massagespeelgoed, "borsteltjes" of bijtringen die op een speen lijken. Je kan dan een vingerborstel aanschaffen, dat is een siliconen hoedje voor de wijsvinger met zachte massagebultjes, de allereerste tandenborstel. Daarmee masseer je regelmatig, al vanaf de 4e maand, het tandvlees en later de eerste tandjes om de baby te laten wennen aan mondhygiëne. 

Producten

NOTINO TIP:
De sonische kindertandenborstel FOREO Issa™ Mikro, gemaakt van natuurlijk antiseptische siliconen, is een revolutionaire uitvinding waarmee je het tandvlees kan masseren bij doorkomende tandjes en deze vervolgens tot de leeftijd van 4 jaar kan gebruiken om de eerste tanden te poetsen als een elektrische tandenborstel voor kinderen (respectievelijk een sonische tandenborstel voor kinderen).

Zodat het doorkomen van tandjes geen pijn doet...
Verdovingsgels van de apotheek kunnen helpen bij het doorkomen van de tandjes maar probeer eerst kruiden. Saloos Eerste tand bevat een mix van essentiële natuurlijke oliën van lavendel, kamille en rozemarijn en is geschikt voor baby's vanaf 9 weken. Ook de babyolie voor doorkomende tandjes Nobilis Tilia of de kalmerende Curasept Primidenti Gel maken gebruik van de helende effecten van de natuur. Het koelen van het tandvlees helpt ook (dus leg de favoriete bijtring van je baby even in de vriezer).

Hoe poets je de melktanden?
Gebruik in het begin de vingerborstel en poets het liefst een paar keer per dag. En wanneer het tijd is voor een echte kindertandenborstel, onthoud dan bij het kiezen de volgende richtlijnen: zachte of ultrazachte borstelharen, ideaal dicht op elkaar en recht gesneden zodat je er zeker van kan zijn dat wanneer je tandplak van de tanden verwijdert, je echt het hele oppervlak van de tand behandelt en dat je niets mist door de "versieringen" en "golfjes" in de opzetborstel. Maak kleine cirkelvormige bewegingen en druk niet op de borstel. En plaats de tandenborstel altijd "half op de tand en half op het tandvlees" onder een hoek van ongeveer vijfenveertig graden.

Zoek bij de eerste melktand de Tandkaart (deze vind je in het vaccinatieboekje) en maak een afspraak bij de tandarts. Ja, juist, al nu!

Wil je een elektrische tandenborstels uitproberen?
In de wereld van tandenpoetsen voor volwassenen zijn elektrische oftewel sonische, tandenborstels in. Ze zijn verkrijgbaar ook als variant voor kinderen. Laat het poetsen van de melktanden niet aan kinderen over, noch met de klassieke borstel, noch met de sonische kinderborstel. Zelfs nadat de kinderen met school zijn gestart geldt, dat de ouders in ieder geval de tanden napoetsen want de kinderen kunnen slordig zijn en niet in staat zijn de tanden met een goed resultaat te poetsen. Controleer en voltooi de reiniging bij voorkeur tot de leeftijd van tien jaar - vooral tijdens het poetsen voor het slapengaan.

Als de tanden niet grondig worden gepoetst, blijft er tandplak achter, zelfs in de ruimtes tussen de tanden, en neemt het risico toe dat de witte parels in rotte melktanden veranderen.

NOTINO TIP:
Wanneer je kindje overschakelt op een klassiek dieet, let dan op het suikergehalte in het voedsel. Beperkt de consumptie van sappen, suikerhoudende frisdranken, koolzuurhoudende dranken en natuurlijk zoetigheid zoals koekjes of snoepjes. Juist suikerhoudende dranken en voedsel stimuleren processen vergelijkbaar met fermentatie, die in de mondholte de vermenigvuldiging van ongewenste soorten bacteriën ondersteunen en leiden tot de vernietiging van tandglazuur – dat wil zeggen tot meer tandbederf bij kinderen. 

Kindertandpastas zijn lekker!
…ja, kinderen vinden tandpasta lekker en dat is eigenlijk waarom je moet letten op het fluoridegehalte van kindertandpasta. Het geldt dat als de tandpasta geschikt is voor kinderen, moet het fluoridegehalte lager zijn dan 500 ppm voor kinderen onder de drie jaar. (dat is dus een halve gram per kilogram pasta), voor de leeftijd van vier tot zes jaar is dat 1000 ppm. Vanaf zeven jaar is de bovenste grens 1450 ppm. 

Gebruik daarom zeker geen tandpasta voor volwassenen. Fluoride versterkt het tandglazuur maar moet ook met mate gebruikt worden. Daarom bevatten sommige tandpasta's voor kinderen het niet eens en toch kan je ze nog steeds gebruiken. Denk ook aan de adequate hoeveelheid – tot de leeftijd van drie jaar is een minimale hoeveelheid al voldoende, vanaf drie jaar is het een hoeveelheid die overeenkomt met de grootte van een erwt, vanaf de schooljaren nog iets meer. De juiste techniek blijft echter essentieel.

NOTINO TIP:
Zodat je kind niet slordig wordt tijdens het poetsen, geef hem/haar een helpende hand om de tijd bij te houden. MEDIBLANC KIDS Hourglass is een kleine zandloper die je kind grappig zal vinden!

Producten

Mondhygiëne ook voor kinderen
Het tandenpoetsen kan je ook afronden met een mondwater geschikt voor kinderen.  Maar je moet op je kind letten want het risico bestaat dat hij/zij het mondwater doorslikt. Het spoelen moet minimaal 20 seconden duren. Maar het belangrijkste is nog steeds de poetstechniek. Maak daarom - uiterlijk wanneer alle twintig melktanden eruit zijn - een afspraak met je kind voor de mondhygiëne. De mondhygiënist controleert de kwaliteit van de tandenborstel, de juiste tandpasta en laat je de juiste techniek van het poetsen zien. Als de tanden van je kind dicht bij elkaar groeien, kan je al op voorschoolse leeftijd met interdentale reiniging beginnen. Bij de mondhygiënist kan je overleggen over de keuze van een geschikt mondwater en wanneer je ermee kan beginnen. Meestal kan het kind dit zelf vanaf het moment dat hij/zij naar school gaat. 

Nu heb je alle basisinformatie over de groei van melktanden en procedures hoe je melktanden kan verzorgen. Nu is alleen consistentie en geduld nodig, twee keer per dag natuurlijk.

Meer lezen