Ga naar hoofdcontent
Hoe raak je van je onderkin af? Smeren, trainen, masseren
3-3-2023Jana Potuznik
Lezen voor 6 minuten
Vooral in profielaanzicht doet een dubbele kin je er minder jong uitzien. En dan wil een mens maar één ding – dat die onderkin verdwijnt. Het goede nieuws? Het kan! Of je kunt hem met de juiste thuisverzorging op z’n minst zichtbaar verkleinen. En als je ook in een bezoek aan een kliniek voor esthetische geneeskunde investeert, kun je (ook zonder scalpel!) voor eens en voor altijd komaf maken met deze ongewenste gast.

Een onderkin kan meerder oorzaken hebben

Waar komt zo’n onderkin eigenlijk vandaan? “Bij sommigen is het een kwestie van pure genetische aanleg. Sommige mensen worden geboren met een zodanig specifieke vorm van onderkaak en spierplaatsing dat ze altijd een onderkin zullen hebben,” vertelt Ivana Pokorná, oprichtster van de kliniek voor esthetische geneeskunde Formositas, en voegt eraan toe: 

“Bij anderen gaan met toenemende leeftijd de gezichtscontouren verslappen en inzakken en de onderhuidse weefsels, inclusief de vetweefsels, verouderen, wat zich uit in een onderkin. Ook bij erg slanke vrouwen kan dit voorkomen vanaf de leeftijd van ongeveer 45 jaar. En tot slot ontstaat een dubbele kin vaak ten gevolge van overgewicht en een ongezonde levenswijze.”

Ook erg slanke vrouwen kunnen een onderkin hebben. Met toenemende leeftijd komt het tot een verzakking van de gezichtscontouren en veroudering van de onderhuidse weefsels, inclusief de vetweefsels.

4 stappen om een dubbele kin te elimineren

1. Smeren doe je nooit teveel

Een eerste stap is de algemene verzorging van hals en decolleté. Daar kun je een verstrakkende crème voor de onderkin of een crème voor de gezichtscontouren voor gebruiken. Als je al een specifieke crème voor hals en decolleté gebruikt, des te beter. 

De werkzame stoffen in dit soort producten zorgen niet alleen voor hydratatie van de huid, maar stimuleren bijvoorbeeld ook de collageenproductie voor een soepelere huid, of gaan de ophoping van onderhuids vet tegen.

De beste crèmes voor hals, decolleté en kin

Wil je het effect van je crème nog versterken? Leer dan een manuele massagetechniek aan voor je kin en onderste gezichtscontouren. 

  • Denk er bij het aanbrengen van een crème aan om alle bewegingen tegen de zwaartekracht in uit te voeren. Begin onderaan je hals en ga over de rand van je gezicht en je kin naar boven toe.
  • Leg beide handen zodanig op de rand van je kin dat je met duim en wijsvinger in je onderste gezichtscontouren kunt ‘knijpen’. Begin steeds in het midden van je kin en ga met beide handen tegelijk in de richting van je oren door herhaaldelijk (maar niet te hard) te ‘knijpen’.
  • Buig daarna je vingers en neem je kin vast tussen je gebogen wijs- en ringvingers. Voer met gebogen vingers opnieuw een massage uit vanaf het midden van je kin naar je oren toe, met trage, vloeiende bewegingen.

2. Oefeningen voor de onderkin

Zin om je kin te trainen? JA! Hoe? Met gezichtsyoga. “Ook het gebied onder je kin zit vol vet en spieren, en je moet het vet verwijderen en de spieren versterken. Net als in de rest van je lichaam trouwens. Gezichtsyoga helpt weliswaar niet om dat vet te verminderen, maar wél om de spieren rond de kin te versterken,” legt Ivana Pokorná uit. Het voordeel is dat deze oefeningen makkelijk aan te leren zijn, eenvoudig zijn en echt snel voor zichtbaar resultaat zorgen. 

Een van de meest effectieve gezichtsyoga-oefeningen is gewoon je tong uitsteken.

Probeer even in gedachten terug te keren naar je kindertijd en opnieuw met dit populaire tijdverdrijf te beginnen! Want als je je tong ver uitsteekt, zul je voelen dat de spieren in het gebied van de onderkin zich aanspannen. Probeer daarna je tong recht vooruit uit te steken en enkel met het puntje van je tong naar je neus te wijzen. Doe beide oefeningen 5x, bijvoorbeeld elke ochtend.

3. Massages om de kin te verstevigen en glad te strijken

Hoe groter je onderkin, hoe intensiever je zult moeten zoeken naar een manier om ervan af te raken. Vergeet dus niet dat er voor massage en versterking ook apparaten bestaan. 

“De juiste toestellen kunnen bij regelmatig, langdurig gebruik werkelijk helpen om de spieren in dit gebied diepgaand te versterken,” legt Ivana Pokorná uit, en raadt voor een grondige thuisbehandeling aan om alle drie de behandelingsmethodes te combineren en behandelingen met een apparaat gerust ook preventief toe te passen. “Zodra je de veertig passeert, is het voor preventie in feite al bijna te laat,” voegt ze er nog aan toe.  

Als je een onderkin ten gevolge van veroudering wilt voorkomen, denk dan al voordat je veertig wordt aan preventieve maatregelen.

TOP massage- en verstevigingsapparaten

4. Kliniek van esthetische geneeskunde

En welke mogelijkheden biedt de esthetische geneeskunde in het geval van een dubbele kin? Er zijn er verschillende, en het is sowieso nodig om een deskundige te raadplegen.

“Er zijn in principe meerdere mogelijkheden. Via injecties worden lipolytica ingebracht, die bijdragen tot de reductie van onderhuids vet. Het nadeel ervan is dat het resultaat niet altijd naar wens is, en vaak verslapt de huid in het behandelende gebied. Daarom moet er aan versteviging van de huid en het onderhuidse weefsel worden gewerkt en moeten de gezichtscontouren worden versterkt om te zorgen dat het resultaat standhoudt. Oefeningen en massages zijn dan een must,” raadt Ivana Pokorná aan. 

Als je een manier zoekt om voorgoed van je onderkin af te raken, ook dat kan. “Een lokale liposuctie is ook een mogelijkheid, maar die is invasiever en risicovoller, dus niet geschikt voor iedereen. Het gaat om een zogenaamde endolift, waarbij de arts een dunne, nano-optische vezel onder de huid steekt met aan het uiteinde ervan een laserstraal. Die verstevigt de huid en onderhuid, maakt die voller en reduceert tegelijk het volume van vetweefsel. Bij een lypolyse dwing je de vetcellen eigenlijk alleen om hun inhoud vrij te geven, maar bij een endolift zul je ze definitief liquideren,” besluit Ivana Pokorná, oprichtster van de kliniek van esthetische geneeskunde Formositas.

Heb je een kleine onderkin en weinig zin om al die stappen te ondernemen? Dan kun je je onderkin ook visueel de baas door te contouren. Dus de volgende vraag is dan: heb je al een contourpalette

Meer lezen