Ga naar hoofdcontent

Hoe kies je een vrouwenparfum. Onze grote geurengids!

26-2-2021

Notino

Leestijd 9 minuten

In de geur van een parfum schuilt vluchtige schoonheid. Als het je lukt om die te vangen, wordt de parfum jouw figuurlijke tweede huid.

Maar er bestaan in de geurenwereld een hoop termen die het vinden van de perfect match bemoeilijken als je ze niet kent. Wij zetten je op weg om een parfum op maat van jouw persoonlijkheid te vinden en geven tips over waar je op moet letten.

Een parfum kiezen volgens de ingrediënten

Veel vrouwen laten zich bij de aankoop leiden door de ingrediënten die ze ruiken op het moment dat ze de geur opdoen. Het is daarom goed om te weten dat verschillende geurstoffen maar geleidelijk aan vrijkomen. Elke parfum wordt verdeeld in topnoten, hartnoten en basisnoten. De algemene indruk van de parfum hangt af van hoe deze noten in elkaar overgaan en hoe harmonieus ze samen klinken.

  • De TOPNOTEN van een parfum geven de eerste indruk en trekken de aandacht. Ze bevatten noten die snel vervliegen, meestal binnen 15 minuten.
  • De HARTNOTEN van een parfum treden na de topnoten op de voorgrond en geven de geur zijn karakter. Ze blijven soms uren hangen en zijn voor de keuze van een parfum het belangrijkste.
  • De BASISNOTEN geven een parfum diepte en bestendigheid. Ze komen ongeveer drie kwartier na het opdoen van de geur tot uiting en vermengen zich met de hartnoten.

Soorten parfums en categorieën

De classificatie van parfums volgens de samenstelling is niet overal ter wereld hetzelfde, maar veel producenten houden zich aan de officiële Franse classificatie van de Société Française des Parfumeurs. Die erkent zeven hoofdsoorten (geurfamilies) met vele subcategorieën.

  • Citrusgeuren: Hierin overheersen essences van citrusvruchten, aangevuld met fruitige of bloemige noten, zoals bijvoorbeeld de uniseks parfum Atelier Cologne Orange Sanguine, of Elizabeth Arden White Tea Mandarin Blossom. Meestal zijn het eerder lichte eau de toilettes of eau de colognes die geknipt zijn als frisse zomergeur.
  • Bloemige geuren: De familie van de bloemengeuren is het talrijkst, want er is ook de meeste vraag naar. Het populairst zijn parfums met roos, jasmijn, lavendel, lelie, iris, magnolia, lelietje-van-dalen en tuberoos. Ze bestaan ofwel uit één enkele bloemnoot (soliflor), of ze bevatten een harmonieuze compositie van verschillende bloemen. Zoete parfums worden gekenmerkt door bloemen met fruit, en eventueel houtachtige (bloemig-houtachtige geuren) of frisse noten (bloemige citrusgeuren). Bloemige parfums zijn ideale lentegeuren.
  • Fougere geuren: In deze geuren overheersen mossen, varens, cipres en korstmossen, die op een extravagante wijze worden aangevuld met bloemen of kruiden. Ze zijn eerder typisch voor mannen, maar je vind ook fougere ingrediënten in originele vrouwengeuren of uniseks parfums.
  • Oriëntaalse geuren: In deze eerder zware, hartstochtelijke geuren, zoals bijvoorbeeld Mugler Alien, zijn kruiden troef. Bij deze familie horen bijvoorbeeld de typische vanilleparfums, poederachtige en muskusgeuren, en pikante bloemig-kruidige geuren (jasmijn, fresia, Bulgaarse roos,...). Het zijn verwarmende parfums voor de winter of feestelijke gelegenheden.
  • Houtachtige geuren: steunen op houtachtige basisnoten – ceder, rozenhout, sandelhout, ebbenhout of andere kostbare houtsoorten. Meestal worden ze vermengd met oriëntaalse essences, zoals bijvoorbeeld Madagascar vanille, en bloemige noten. Een uitstekend voorbeeld is de geur Armani My Way, waarin de essence van jeneverbes vermengd wordt met vanillenoten en Indische jasmijn. Dit soort geuren komt het best tot zijn recht tijdens de herfst.
  • Chypre geuren: zijn genoemd naar de parfum Chypre uit het jaar 1917, waarin eikenmos, muskus, patchoeli en bergamot domineren. Een voorbeeld van zo’n geur is Narciso Rodriguez For Her Pure Musc.
  • Ledergeuren: Het leer wordt vaak aangevuld met tabak, bloemige en fruitige noten. Zijn vaak uniseks.

In andere geurclassificaties kom je ook termen tegen als gourmand, aldehyde, aquatische, groene of aromatische geuren. De producenten zijn bij het geven van een naam heel creatief en combineren vaak verschillende categorieën.

Samenstelling van parfums volgens de concentratie

De bestendigheid van een parfum hangt af van het aandeel van de geurcompositie in het geheel – of beter gezegd, van de verhouding van water, alcohol en geurstoffen. Hoe meer geuressences een parfum bevat, des te intenser de geur zal zijn en des te langer hij zal blijven hangen.

  • EdF (Eau Fraîche): Een lichte EdF bevat ongeveer 1–3 % geurstoffen en is geschikt voor de warme maanden. Hij is niet opdringerig, vervliegt nogal snel en blijft langer op je kleren hangen dan op je huid. Vaak gaat het om een lichtere zomerversie van een bestaande geur.
  • EdC (Eau de Cologne): Een eau de cologne bevat minder dan 5 % geurstoffen in 70 % alcohol, en dient dus vooral als verfrissing.
  • EdT (Eau de Toilette): Een eau de toilette bevat 4 tot 8 % geurcompositie in 80 % alcohol. Hij blijft langer hangen, maar toch moet je hem in de loop van de dag vaak opnieuw even opdoen.
  • EdP (Eau de Parfum): Een eau de parfum bevat tot wel dubbel zoveel geurstoffen – 8 a 15 % in 85–90 % alcohol. Hij geurt intens en blijft de hele dag hangen, of soms zelfs langer.
  • P/E (Parfum/Extrait): Een parfum bevat 15 tot 30 % geurstoffen in geconcentreerde alcohol. Hij is uiteraard het duurst, maar je hebt er ook maar heel weinig van nodig – op je kleren blijft hij meerdere dagen hangen.

4 EXTRA TIPS: Hoe kies je een parfum als geschenk?

1. Volgens de gelegenheid

Je kan het soort parfum ook kiezen naargelang de situatie. Bijzondere, feestelijke gelegenheden krijgen iets speciaals met een oriëntaalse, houtachtige of kruidige fougere geur, die niet zo geschikt is om naar het werk te dragen. Daar past het best een lichte, frisse geur, zoals een citrus eau de toilette of een bloemige of bloemig-fruitige parfum. Als je je sensualiteit wil benadrukken voor een romantische date, kies dan voor een kruidige geur met muskus, die op de feromonen inwerkt. In je vrije tijd kan je je zorgeloos voelen met een frisse groene (chypre, houtachtige) geur of blauwe geur (met aquatische akkoorden).

2. Volgens de persoonlijkheid van de drager

Bepaalde types van personen gaan vaak voor hetzelfde soort geurcompositie. Zelfzekere vrouwen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan onomwonden bloemengeuren, terwijl romantische zielen eerder voor bloemig-fruitige geuren gaan als Calvin Klein Eternity Eau Fresh. De passionele femme fatale zal eerder naar oriëntaalse en kruidige parfums grijpen, en actieve vrouwen kiezen eerder voor lichte citrusgeuren of frisse maritieme en groene akkoorden. Voor een relaxed persoon sla je nooit de bal mis met een uniseks parfum van het type Tiziana Terenzi Gold Kirke, of met de sensuele essences van houtsoorten, pepernoten of tabak.

3. Volgens de kleur

Op je toilettafeltje overheerst vast één kleur van flacon, die jouw favoriete soort geur verraadt. Lichtgeel of doorzichtig glas verbergt vaak de frisse noten van citrusvruchten. Groene flacons bevatten frisse geuren van gras en houtsoorten, terwijl in blauwe flacons maritieme geuren verscholen zitten, zoals Novellista Summer Flare. Verschillende tinten van paars en roze verwijzen naar de zoete tonen van fruit met bloemige noten.

Rode flesjes verbergen dan weer rijkelijk gecombineerde oriëntaalse ingrediënten, terwijl bruine, oker- of goudkleurige vol met kruiden zitten. En omdat zwart de kleur van de nacht is, kan je daarin extravagante en sensuele ingrediënten verwachten als koffie of roze peper, die bijvoorbeeld de parfum Yves Saint Laurent Black Opium beheersen.

Maar zoals men zegt, vertrouwen is goed, controle is beter: de flacon geeft altijd alleen maar een indicatie, bovenstaande leidraad werkt natuurlijk niet honderd procent.

4. Volgens het seizoen

Je kan je keuze ook aanpassen aan het weer. De lente biedt ruimte voor romantische bloemige geuren of opwekkende bloemige citruscomposities. Tijdens de zomer komen citrusparfums, sappige fruitgeuren of gelaagde bloemengeuren perfect tot hun recht. Op zonnige dagen zijn ook lichte, frisse bos- en maritieme akkoorden heel geschikt. Kies tijdens de herfst liever voor een iets zwaardere, gekruide geur met zoete basisnoten, en ga ‘s winters voor een delicate gourmand of oriëntaalse geur.

We hebben nu ongeveer alles verraden wat er bij het kiezen van een parfum van pas kan komen. Wij duimen dat je jouw persoonlijke geur snel vindt!