Ga naar hoofdcontent

Haarwassen: de 6 meest gemaakte fouten

25-5-2023

Jana Uhlir

Lezen voor 5 minuten

Je hebt een paar dagen je plan getrokken met een droge shampoo (de beste vriend van elke druk bezette vrouw), maar nu is het écht tijd om die haren te wassen. Wij hebben enkele goeie tips van de kapper om je haar zodanig te verzorgen dat het er mooi, soepel, luchtig en gezond uitziet.

De logistiek van het haarwassen is soms een heel gedoe. Moet ik vandaag al m’n haar wassen of is het morgen nog oké? Kan een droge shampoo dit nog aan of spring ik toch maar liever snel onder de douche? Tezamen met kapster Nela Matýsková geven wij je raad hoe je je haar het beste wast zodat het zo lang mogelijk zacht en gezond blijft.

Hoe was je correct je haar?

Je haar zelf wordt in principe niet vuil, het is dus je hoofdhuid die we met een shampoo van onzuiverheden ontdoen. Hoe? “Maak je haar eerst goed nat, waarbij het water noch te warm, noch te koud mag zijn, anders wordt het vuil niet goed weggewassen. Schuim wat shampoo op in je handpalm en breng die gelijkmatig aan op je hoofd. Activeer hem door een beetje water toe te voegen. Door je haar nat te maken en te wassen worden de haarvezels geopend, dus je moet die daarna ook steeds weer sluiten, met een conditioner of masker. Wrijf niet te hard over je hoofd, maar geef het met je vingertoppen een zachte, cirkelende massage,” raadt kapster Nela Matýsková aan. 

Welke fouten maken we het meest tijdens het haarwassen?

1. Ongeschikte producten gebruiken.

2. Je haar wassen met maar één shampoobeurt.

3. Geen conditioner of masker gebruiken.

4. De producten niet goed genoeg uitspoelen.

5. Te ruw over je hoofdhuid wrijven/schuren.

6. Bij krullend en golvend haar geen CGM (Curly Girl Method) toepassen.

 

Hoeveel shampoobeurten doe jij tijdens het wassen?

Eén? Fout. Het is belangrijk om je haar altijd tweemaal te wassen. “De eerste shampoobeurt verwijdert vuil. Soms gebeurt het zelfs dat de shampoo niet eens goed gaat schuimen. Tijdens de tweede beurt mag je minder shampoo gebruiken, die zal beter gaan schuimen. En voeg er geleidelijk water aan toe, geen extra shampoo,” herhaalt de kapster. Schenk tijdens het wassen aandacht aan je volledige hoofd. “;Het schuim moet elk plekje van je hoofd bereiken, anders gaat je haar er slap en vettig uitzien,” zegt de kapster. 

Haal deze erbij voor het haarwassen

Knijp na het wassen het schuim uit je haar in de groeirichting, dus naar de uiteinden toe. En wat heel belangrijk is maar vaak wordt vergeten, is dat je de shampoo grondig moet uitspoelen. “Als je dat niet doet, kunnen er makkelijk schilfers en dergelijke ontstaan,” legt de kapster uit. Daarna is het tijd voor regeneratie

Hoe vaak je haar wassen?


Volgens de kapster is tweemaal per week een ideale frequentie, maar het hangt af van je haartype. “Je haar tweemaal per week wassen is ideaal, maar het is geen vaste regel. Wie een droge hoofdhuid heeft, hoeft soms maar eenmaal per week te wassen, terwijl anderen hun haar elke dag wassen,” legt Nela Matýsková uit.

In het algemeen kun je zeggen dat fijn haar meestal om de andere dag moet worden gewassen, normaal haar tweemaal per week, stevig en dik haar eenmaal per week. Houd ook rekening met je levenswijze, hoe vaak je sport, het gebruik van stylingproducten en vooral ook je hoofdhuidtype. 

Denk aan de regeneratie

Sommigen zijn heel zuinig met shampoo, andere genieten graag van een hoofd vol schuim. Hoeveel shampoo is ideaal? Omdat je vast niet het nietszeggende antwoord ‘een adequate hoeveelheid’ wilt horen, laten we zeggen dat een hoeveelheid ter grootte van een hazelnoot volstaat. “Het ligt er natuurlijk wel aan welk merk je gebruikt en wat voor soort shampoo het is,” legt Nela Matýsková uit. 

Hoe kies je de juiste shampoo?

Hier bestaat geen universeel antwoord op. Kies een product volgens je haartype en volgens de actuele behoeftes van je haar. Je kunt ook raad vragen aan je kapper. Probeer bijvoorbeeld ook eens een sulfaatvrije shampoo, waarvan er een heleboel op de markt te vinden zijn. Waar dienen sulfaten in shampoo eigenlijk voor? “Ze helpen om vuil en vetheid te verwijderen. Ze creëren een rijkelijk schuim, wat ons het gevoel geeft dat ons haar perfect gewassen wordt. Maar schuim is niet alles en een sulfaatvrije shampoo reinigt je hoofd even goed,” legt de kapster uit. Sulfaten kunnen de huid namelijk ook irriteren of dehydrateren en ze kunnen ervoor zorgen dat de haarfollikels verzwakken. 

Goed haarwassen kan niet zonder

Reverse hair washing, ja of nee?

Misschien heb je al wel gehoord van de trend reverse hair washing. Wij wilden weten voor welk haartype dit volgens de kapster geschikt is. “Deze omgekeerde manier van haarwassen betekent dat je op je natte haar eerst conditioner aanbrengt en daarna pas shampoo. Deze methode raad ik enkel aan voor fijn, zwak haar zodat het niet nog slapper wordt,” legt Nela Matýsková uit. 

De kunst is om de juiste producten te kiezen, en dan is reverse hair washing overbodig. Als je foute producten gebuikt, verstoor je de logische werkwijze waarbij de shampoo het haar opent en de conditioner het haar sluit. Je haar kan er statisch geladen van worden of gaan pluizen.

Haarwassen is dus geen rocket science, als je de basisprincipes maar kent. Nu gewoon nog de juiste producten kiezen, en klaar is kees.