Grote zomertest: weet je welk fototype je bent?

13 juni 2018Notino
Voordat je de zon ingaat, heb je een goede zonnebrandcrème nodig. En voor je die kiest, moet je weten welk fototype je bent – ofwel: hoe sterk je reageert op de UV-component van het zonlicht. Want de mate van gevoeligheid bepaalt waarmee je je in moet smeren.

 

De schaal met fototypes werd in 1975 samengesteld door de dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick van de universiteit van Harvard en daarom wordt hij ook wel de schaal van Fitzpatrick genoemd. Hij gaat uit van de constatering dat de genetisch gegeven kleur van het haar, de ogen en de huid (resp. de hoeveelheid melanine erin) het bruiningsresultaat bepaalt (de intensiteit, maar ook de gezondheidsrisico‘s ervan). Hij gebruikte in zijn schaal ook de voorafgaande chromatische schaal van Luschan, die het huidtype constateerde op basis van vergelijking van de kleur ervan vóór het zonnebaden en door 36 matglazen plaatjes met een graderend kleurverloop. Als je vandaag op vijf simpele vragen antwoord geeft, dan kom je meteen je fototype te weten:

1. Wat is je (oorspronkelijke) haarkleur?

A. zeer licht of lichtblond

B. blond of lichtbruin

C. donkerblond, bruin tot kastanjebruin

D. donkerbruin tot zwart 2.

Wat is je oogkleur?

A. helder blauw

B. donkerblauw, groen of grijs

C. bruin, groenbruin

D. bruin tot bruinzwart

3. je huid is voordat je gaat zonnen:

A. heel licht

B. licht, lichtroze

C. gemiddeld licht, beige

D. lichtbruin, met olijfkleurige accent

4. Heb je je sproeten?

A. Ja, veel en praktisch overal

B. vrij veel

C. hier en daar zijn er een paar

D. niet echt

5. In de zon:

A. wordt je huid meteen intensief rood en krijgt bijna nooit een bruine kleur

B. verbrandt je huid snel en krijgt heel zelden een bruine kleur (of slechts op enkele lichaamsdelen)

C. hindert blootstelling aan de zon gewoonlijk niet, je huid wordt prachtig bruin, verbrandt zelden en krijgt

D. een bronzen tint, waar iedereen altijd jaloers op is

Overwegend antwoord A = fototype I

De zon is je vijand. Des te meer moet je crème je vriend zijn. Kies altijd de hoogste factor en blijf zonder crème hooguit tien minuten in de zon. Smeer je ook bij de vijver of in de tuin in met SPF 50 of 50+. Aan zee, waar de zon nog intensiever is, moet je in principe in de schaduw blijven.

Notino beveelt voor dit type aan: Bioderma Photoderm SPF 50+, LA ROCHE-POSAY Anthelios, VICHY Idéal Soleil Capital SPF 50+

Overwegend antwoord B = fototype II

Ook voor jou geldt dat je voorzichtig moet zijn. Blijf zonder beschermende crème maximaal 20 minuten in de zon. Blijf aan zee in de schaduw en gebruik SPF 50 of 50+. Thuis, in parken, op weg naar je werk en als de zon niet brandt, moet je tenminste SPF 30 gebruiken. Maar je zult nooit egaal bruin worden.

Notino beveelt voor dit type aan: Piz Buin Tan & Protect SPF 30, BIODERMA Photoderm SPF 30, VICHY Dermablend SPF 35

Overwegend antwoord C = fototype III

Je huid is is graag in de zon.Hij verdraagt de gemiddelde Centraal-Europese zon rond 30 minuten. Als je gericht zonnebaadt, word je donkerbruin. Je bent misschien wel een paar keer verbrand, maar dan toch in een extreem klimaat. SPF 30 is meer dan genoeg, ook voor aan zee.

Notino beveelt voor dit type aan: BIODERMA Photoderm SPF 30, Estée Lauder Double Wear Nude Water Fresh fluidní make-up SPF 30, DERMACOL Cover make-up SPF 30

Overwegend antwoord D = fototype IV

Zodra je de zon instapt, word je bruin. Je weet niet wat verbranden is, maar wel de bewonderende kreten „jij was weer aan zee!“, dat hoor je vaak. Zonder beschermende crème houd je het ook 45 minuten uit, maar in het belang van je gezondheid kun je je toch beter insmeren. Een factor minder is genoeg, zelfs SPF 15-20 is uitstekend.

Notino beveelt voor dit type aan: Lancaster Sun Beauty SPF 15, LANCÔME Teint Miracle make-up SPF 15

P.S. Hoewel je in Europa vooral te maken krijgt met de aanduiding fototype I t/m IV, bestaat ook fototype V, die Aziaten en Arabieren hebben, en fototype VI is voor mensen met de bestendigste, dus een zwarte huid. Van hen heeft niemand problemen met zonnebaden en ze hebben maar een lage SPF nodig. Daarvan kunnen we bijvoorbeeld Estee Lauder Revitalizing Supreme SPF 10, Collistar Sun Protection SPF 10, Nuxe Sun SPF 10 aanbevelen.

Meer lezen