Ga naar hoofdcontent

Epileer je wenkbrauwen niet en gebruik die lippenstift. Wat zou jij tegen je jongere zelf zeggen?

1-3-2023

Iva Davies

Leestijd 5 minuten

Lang, lang geleden, toen we nog jong en mooi waren, hielden we ons bezig met dingen waar we nu om moeten lachen. Maar toen was het verdorie belangrijk allemaal, laat dat duidelijk zijn. Anderzijds besteedden we toen niet zoveel aandacht aan wat er misschien nuttig had kunnen zijn. Lees hier welke boodschap wij van de redactie aan onze jongere IK zouden geven.

De jeugd zou weliswaar zorgeloos moeten zijn, maar geef toe dat je met toenemende leeftijd een zeker inzicht in het leven krijgt dat je helpt om aandacht te schenken aan de dingen die echt belangrijk zijn. En veel ‘problemen’ die ons destijds dagen- of wekenlang met vrienden of vriendinnen bezighielden, doen we nu met een glimlach af. Als je de tijd kon terugdraaien, wat zou jouw jongere ik dan willen (of moeten) horen?

Van je wenkbrauwen afblijven, en pedicure is de basis van alles

Jana U., Online redacteur

Liefste Jana, verwijder je make-up grondig, elke avond. Gebruik voor je oogmake-up producten voor gevoelige ogen, drink veel water en bescherm je huid tegen de zon (ook je oren en lippen). Neem ook op trektochten zonnebrandproducten, een conditioner en haarmaskers mee. Wees niet bang van rode lippenstift, die staat je goed. Epileer niet zelf je wenkbrauwen en vertel je schoonheidsspecialiste precies wat je wilt. De jaren ‘90 zullen weer in de mode komen, maar je hoeft niet elke trend te volgen. Schenk veel aandacht aan je pedicure, want met hoeven in plaats van voeten is het moeilijk wandelen. 

Je haar niet kleuren maakt het leven gemakkelijker

Jana P., Online redacteur

Kleur je haar niet! Je hebt van moeder natuur prachtig bruin haar gekregen met veel verschillende tinten die van nature in elkaar overvloeien. Je dochter zal hetzelfde haar hebben maar dan in een donkerblonde versie, en de vraag of ze highlights heeft, zul je moeten beantwoorden vanaf haar vijf jaar. En het antwoord zal uiteraard nee zijn, dus blijf ook jij ervan af. En ook van die andere experimenten: ros, blond, zwart...? Niks voor jou! Hou van je natuurlijkheid en investeer in plaats van in haarkleuringen liever in gezonde, kwaliteitsvolle shampoos en conditioners. Want ongekleurd haar is zoveel eenvoudiger!

Jana zou in haar jeugd blij geweest zijn met het volgende:

Ontschminken is de basis van alles

Diana V., Project Manager

Alsjeblief, denk er elke avond aan om je gezicht te reinigen! Je hebt een prachtige, jonge huid, dus laat die lagen van minderwaardige make-up, die je ‘s avonds niet eens goed verwijdert, voor wat ze zijn. ‘s Morgens pas ontschminken? Wie heeft dat nou ooit gehoord. Als je geen verknoeide wimpers, verstopte poriën en lelijke huid wilt, ga dan braaf elke avond de badkamer in om je ontschminkingsmantra op te zeggen: de eerste reiniging is om de make-up te verwijderen, de tweede om de huid schoon te maken. 

Eet geen aardappelen met suiker

Alice R., Lead of Content Marketing

Kleur je haar niet groen. De eerste 14 dagen zie je er op school wel echt cool uit, maar daarna groeit het nog een eeuwigheid uit. En als je eyeliner gebruikt, doe het dan fatsoenlijk, zodat je niet op Dracula lijkt. En eet geen aardappelen met suiker en stop met je zwangerschap als uitvlucht te gebruiken, die kilo’s gaan er echt niet af door borstvoeding te geven.

Alice en Diana zouden hebben gehouden van:

Een beschermingsfactor is niet alleen voor oudjes 

Iva D., Online redacteur

Leer te herkennen wat je echt wil en laat dat de leidraad in je leven zijn. Zo snel mogelijk. En stel duidelijke grenzen, waarbij je geen probleem hebt om “nee” te zeggen, of “Loop naar de hel”. Laat wat anderen denken je een worst wezen. Er zijn maar enkele mensen op deze wereld van wie de mening voor jou belangrijk is. Hou die aan je zijde.

Smeer je in met crèmes met een hoge beschermingsfactor. Altijd. Maakt niet uit of mensen je na je vakantie vragen waarom je zo bleek bent als een spook. Experimenteer met je haar. Blond, kort, lang, wat dan ook. Wanneer anders dan nu! 

Volg geen strenge diëten. Die verknoeien alleen maar je relatie met voedsel. Reinig grondig je gezicht. Elke dag! Wees niet bang voor opvallende lippenstift. Je leeft maar één keer en het is jammer om je te beperken in iets zo goddelijks als lippenstift. 

Vertel je dierbaren dat je van ze houdt. En omhels ze vaak. Ze hoeven niet zo lang onder ons te blijven als je denkt. En, nogmaals, smeer je in met een beschermingsfactor. Uiteraard.

Alcohol? Zelfs niet in je make-upremover!

Leen, Online Content Editor

Gebruik geen make-upremover met alcohol. Waar heb je dat absurde idee ook vandaan? Verwijder je make-up altijd, ook als je om drie uur ‘s ochtends de mooi onderhouden tuin van je moeder bemest met de inhoud van je maag. Gebruik op die stevige, jonge huid geen tonnen make-up, en contour de lippen die je hebt, niet degene die je zou willen hebben. En meid, kom op tijd te weten (en daarmee bedoel ik, zodra je leert lezen) wat een crème met hoge SPF is, en gebruik die elke dag op alle plekken waar je huid niet onder je outfit verborgen zit.

Kleur je haar niet zelf thuis, en als je al naar de kapper gaat, wees dan niet lui maar ga naar een beproefde kapper, niet naar die van om de hoek. Zo voorkom je dat je voor in de twintig al de helft van je haarbos kwijt bent. En ga op zoek naar producten tegen haaruitval. Oh ja, en wees niet te braaf, leef hier en nu, geef ruimte aan de juiste gedachten, go with the flow. Ugh.

Iva en Leen zouden gebaat zijn geweest bij:

Hebben we je geïnspireerd? Welke boodschap zou jij jouw jongere zelf geven?