Ga naar hoofdcontent

Een sexy bruin kleurtje, ook nog lang na de zomer? Deze trucs helpen!

16-8-2023

Tereza Krup

Lezen voor 5 minuten

Het heeft je vele uren zonnen gekost (uiteraard met hoge zonbescherming) om dat mooie bruine kleurtje te krijgen, en nu had je natuurlijk liefst dat dat zo lang mogelijk bleef zitten. Wij hebben 5 beproefde tips om zo lang mogelijk bruin te blijven. Wat vermijd je best en wat schaf je het best aan?

Als je houdt van een mooi gebruinde huid en je kleurtje niet snel wilt verliezen – ook al weet je wel dat bruin zijn niet trendy is – dan hebben wij voor jou 5 beproefde trucs waardoor je bruining niet zo snel verbleekt. Hier zijn tips om zo lang mogelijk bruin te blijven!

1. Peeling  

Hoe behoud je je vakantiekleurtje, je prachtig gebruinde huid? Begin alvast met een peeling. Je denkt misschien dat het mechanisch reinigen van je huid en vaak douchen je bruine kleurtje sneller doet vervagen, dat is niet zo. Masseer tijdens het douchen je hele lichaam liefst een- à tweemaal per week met een licht abrassieve bodyscrub. En gebruik meteen daarna een hydraterend verzorgingsproduct. Ik bedoel, meteen. Hoe sneller hoe beter.

Als je ook in je gezicht bruin wilt blijven, gebruik dan geen bodyscrub voor je gezicht. Koop liever een speciale gezichtspeeling. Een lichaamspeeling bevat namelijk ruwere deeltjes, die op de fijne huid van je gezicht niet echt ideaal zijn. Let er ook op dat je douche- of badwater niet te warm is. Volgens sommige studies is een heet bad of douche de meest voorkomende oorzaak van een droge huid omdat heet water de bovenste huidlaag verstoort. En in een droge huid vervaagt de kleur sneller.

Om langer bruin te blijven helpt het volgende

2. Hydratatie en aftersun-verzorging  

Onderschat ook de keuze van voedende aftersun-producten niet: een kwaliteitsvolle, vochtinbrengede crème of olie. Die zijn als een streling voor een door de zon vermoeide huid. Het is het best om deze producten ‘s nachts te gebruiken, zodat ze langdurig kunnen inwerken. Sommige experts raden voor het behoud van je kleurtje een crème met walnootextract aan om de bruine kleur te bevorderen, anderen dan weer een olie met duindoorn. Op de redactie hebben we uitgetest en aan den lijve ondervonden dat hydraterende producten gelijkaardige wonderen doen en de huid diepgaand voeden. Het is het best om die meteen na het douchen te gebruiken, en verder meermaals per dag. Want een gehydrateerde huid blijft langer bruin – dat weet je intussen al.  

3. Bruining in een tube  

Toen we op de redactie brainstormden over langer bruin blijven, bleek dat ook zelfbruinende producten een goede dienst kunnen bewijzen. De meeste zijn geschikt voor gezicht en lichaam. Als je een eerder gevoelige huid hebt, is het aanbevolen om een zelfbruiningscrème voor het gezicht te gebruiken, en die ter behoud van je kleurtje eenmaal per week op je droge huid aan te brengen. 

Hetzelfde geldt trouwens voor zelfbruinende crèmes bedoeld voor het lichaam. ‘s Zomers hoef je geen dikke foundation te gebruiken, maar kun je je kleurtje benadrukken met een lichte getinte crème. Kies er een die overeenkomt met de actuele kleur van je huid. Wees ook niet bang om een verhelderende bronzer te gebruiken: breng hem met een brush aan onder je jukbeenderen en lichtjes ook op je decolleté. 

Wat voedingssupplementen betreft, is het goed om nog een maand na het zonnen bètacaroteen te blijven gebruiken. De dosering is meestal één capsule bètacaroteen per dag. 

4. Drink! 

Het vermogen van je huid om water vast te houden wordt niet alleen positief beïnvloed door regelmatige verzorging, maar ook door voldoende vochtinname. Een goed hulpmiddel is kokoswater van jonge kokosnoten, dat de pH-waarde van de huid in evenwicht brengt. Het bevat cytokinen en laurinezuur – twee stoffen die het lichaam nodig heeft tijdens het celgroeiproces. Ze gaan veroudering tegen en hebben een anti-age effect.

Wat producten met kokosextracten betreft, die worden in de cosmetica gebruikt om hun hydraterende, regenererende en kalmerende eigenschappen. Dus ook na het zonnen kun je je huid gerust lichaamsverzorging op basis hiervan gunnen.

5. Geen kunstmatige zon 

Als je het geluk hebt om de zomer op het strand in plaats van op kantoor door te brengen, is het een goed idee om na je thuiskomst (en in het algemeen tijdens het jaar) het solarium te vermijden. Een gebruinde huid absorbeert de uv-straling, die in een solarium intenser is dan buiten, weliswaar beter, maar het risico op huidkanker is ook groter, en bovendien raakt de huid makkelijker uitgedroogd. En dat leidt dan weer tot vroegtijdige huidveroudering. En ouder worden vinden we allemaal... wat? Niet leuk! 

 
Dus onze tips samengevat: eenmaal per week een peeling, meermaals per dag hydrateren, lauwe douches, een milde zelfbruiner en een coole bronzer! En nu weet je hoe je zo lang mogelijk bruin kunt blijven!