Ga naar hoofdcontent

De grote oogschaduwgids. De beste soorten oogschaduw.

14 juni 2022Notino
Hoe kies jij oogschaduw? Gewoon een tint die past bij de kleur van je ogen? Of denk je ook na over andere eigenschappen? Het is goed om er even bij stil te staan hoe de oogschaduw zich op je oogleden gedraagt, wat de beste manier is om hem aan te brengen, en hoe lang hij standhoudt. Ik heb voor jou een super handleiding opgesteld met alle mogelijke soorten oogschaduw.

Droge oogschaduw

Dit soort oogschaduw kent iedereen. We vinden hem in elke drogisterij en beautyshop, meestal in samengeperste ‘blokjes’ in een palet. Volgens mij is zo’n oogschaduwpalet met basiskleuren een must-have. Het biedt namelijk een hele hoop mogelijkheden: je kunt gewoon één kleur gebruiken of telkens een andere look creëren, van natuurlijk ogende tot opvallende make-up. 

Dit soort oogschaduw breng je het beste aan met een penseeltje met natuurlijke haartjes. Die zijn iets dikker, nemen de oogschaduw beter op en zijn beter om op je ooglid mee te werken. 

TIP: Wil je zo intens mogelijke oogschaduw? Gebruik dan eerst een oogschaduwprimer en smeer je oogschaduw daarna niet uit maar druk hem eerder in je huid. Als je daarentegen eerder de voorkeur geeft aan subtiele make-up, breng dan op je primer nog een dunne laag transparant poeder aan – daar kun je je oogschaduw daarna beter mee blenden.

Mijn favoriete palet is Bourjois Eye Catching – niet alleen wegens de ideale combinatie van kleuren, maar ook door het draaibare spiegeltje. Het past bovendien perfect in zelfs de allerkleinste handtas, dus ik heb het bijna altijd bij me.

Als je meer tinten wil om uit te kiezen, schaf dan het palet Lorac PRO aan, dat bevat er meteen 18. Het bevat een hele reeks basiskleuren en je kunt er bijvoorbeeld prachtige smokey make-up mee creëren. 

Ben je voor de zomer op zoek naar iets gewaagder en kleurrijker? Dan raad ik het palet Makeup Revolution X Roxxsaurus aan, of de mono-oogschaduw NYX Professional Makeup Hot Singles™. Is er een beter moment voor funky oogschaduw dan de zomer? 

Producten

TIP: Als je oogschaduwpaletten niet echt je-van-het vind en je genoeg hebt aan één basiskleur, koop dan bijvoorbeeld Clinique All About Shadow™ Single. Die heeft een geweldige textuur en kan mooi in lagen worden aangebracht, dus je kunt met één tint zowel subtiele make-up voor overdag creëren als gewaagdere make-up voor ‘s avonds. 

Losse oogschaduw 

Droge oogschaduw bestaat ook in een ander vorm dan een palet. Er bestaat ook losse oogschaduw, die mat kan zijn maar heel vaak de vorm heeft van prachtig glinsterend poeder. Als je je basismake-up ermee ‘update’, denk ik dat je op enkele minuten tijd klaar kunt zijn voor een party.

Crème oogschaduw 

Een ‘crèmige’ oogschaduw is meestal een crème- of ook wel gel-oogschaduw en die verschilt van droge oogschaduw door de consistentie. Hij ziet er fantastisch uit op je ogen, maar ik raad hem niet aan als je je make-up in de loop van de dag niet wil moeten bijwerken, want hij blijft geen hele dag zitten. Vooral bij warm weer loopt dit soort oogschaduw makkelijker samen in lelijke lijntjes. Je kunt hem wel weer terug uitsmeren, maar je moet er natuurlijk wel aan denken. 

Wat het aanbrengen betreft, gebruik je het best ofwel een oogschaduwpenseel met synthetische haartjes, of je kunt ook je vingers eens proberen. Zo kun je makkelijk een messy maar tegelijk sexy look tevoorschijn toveren. 

Hou je van glinsterende oogschaduw? Dan vind je in de prachtige oogschaduw NYX Professional Makeup Prismatic Shadows vast je gading. Deze oogschaduw (en de verpakking) vrágen er gewoon om om met de vinger te worden aangebracht, om een nonchalante beachlook te creëren.

TIP: Als je wel houdt van hoe gel-oogschaduw eruit ziet, kun je eerst een basis leggen met droge oogschaduw voor de bestendigheid, en daarna de gel oogschaduw in het midden van je ooglid of in je binnenste ooghoek aanbrengen.

Producten

Oogschaduw in stift

Oogschaduw in stift is nog een andere manier om crèmige oogschaduw aan te brengen. Je brengt hem gewoon rechtstreeks met de stift aan op je ogen en kunt hem eventueel met je vinger vervagen. Ik kan zo’n stift sowieso aanraden als geweldig redmiddel voor in je handtas - hij kan namelijk niet zomaar opengaan of uitlopen. 

Vloeibare oogschaduw 

Dit soort oogschaduw heb je misschien al eens verward met lipgloss. Hij zit namelijk ook in zo’n buisje met applicator - maar laat je niet in de war brengen en focus op je ogen! 

Het aanbrengen gaat met de applicator super makkelijk. De oogschaduw droogt snel op op je oogleden, maar let erop dat je geen te dikke laag aanbrengt. Dit soort oogschaduw is niet het meest langhoudend en loopt net als gel-oogschaduw nogal makkelijk samen in je crease, of, als het niet de meest kwaliteitsvolle oogschaduw is, gaat hij lelijke vlekjes maken. Maar hij is wel ideaal bijvoorbeeld voor een fotosessie.

Waterproof oogschaduw

Tot slot moet ik nog een laatste tip geven, namelijk waterproof oogschaduw. De zomer komt eraan en je bent vast van plan om heel wat tijd aan het water door te brengen. Of niet? Geen probleem! Waterproof oogschaduw  komt ‘s zomers ook van pas als je de hele dag in de stad bent of een hoop vergaderingen hebt. Het is alleszins een beautyproduct dat je tijdens de zomer eens zou moeten uitproberen.

Wel? Weet je nu welke oogschaduw voor jou de beste is? Of moet je er eerst nog een paar uitproberen? 

Meer lezen