De beste tips over hoe je cellulitis de baas kunt worden

15 januari 2018Notino
De periode rond het begin van het nieuwe jaar is voor mij altijd wat moeilijk. De kerstversiering is terug in de doos op zolder en de lente is in aantocht.

Hoe ga je cellulitis te lijf

Misschien heb je er problemen mee dat je over een paar maanden in het zwembad niet alleen je nieuwe badpak vertoont, maar ook je cellulitis. Ik las zoals elk jaar weer het onderzoek naar hoe je cellulitis kwijt kunt raken in de hoop dat er een nieuwe wonderpil zou bestaan die mijn cellulitis zomaar verdwijnen liet. Maar zoals ieder jaar werd ik belaagd door artikelen die cellulitis wilden „verminderen“, „glad wilden strijken“ en misschien zelfs wilden laten „verdwijnen“ en ik raakte, zoals elk jaar opnieuw, in paniek bij de gedachte: hoe los ik mijn cellulitisprobleem op?

Een frisse wind uit het westen

Maar dit jaar is alles toch net een beetje anders. Er waait een frisse wind uit het westen en modellen zoals Ashley Graham of Iskra Lawrence zeggen duidelijk: wij aanvaarden onszelf zoals we zijn en we houden van onszelf. Wij worden niet door cellulitis gedefinieerd en cellulitis maakt ons niet minder waard.

Cellulitis zegt niet over ons dat wij lui of lelijk zijn, dat wij extra kilo's hebben, dat we niet goed genoeg zijn of dat we dit en dat niet moet dragen. Dat is wat wij zelf zeggen. Jarenlang was cellulitis voor mij een afbeelding van een slanke hand die en sinaasappel vasthield en daaronder de dramatische, strijdlustige en soms zelfs dreigende tekst die eeuwige verdoemenis voorspelde als je je cellulitis niet behandelen zou. En dan, natuurlijk, schuldgevoelens nadat ik alle aanbevelingen, adviezen had opgevolgd, tips en trucs, en de cellulitis was er nog steeds.

Misschien kijk ik in 2018 voor het eerst mijn leven naar mezelf in de spiegel en zie weliswaar bobbels en onregelmatigheden, maar zonder de gebruikelijke haatgevoelens. Natuurlijk, cellulitis accepteer je moeilijk en we hebben er een hekel aan. En het is echt goed om ervoor te zorgen zodat het geen groter medisch probleem wordt. Net zo goed is het om gezond te leven, je make-up te verwijderen, je tanden te poetsen, veel te drinken en soms lekker te zweten. Maar waar cellulitis niet bij gebaat is, is de eeuwige haat en ellende bij de spiegel en evenmin de lange mouwen bij mooi weer om cellulitis te verbergen.

Cellulitis onder het vergrootglas of Waarom ik?

Cellulitis is zeker niet alleen een probleem van mensen met overgewicht. Het is het probleem van zowel mannen als vrouwen in alle soorten en maten en is volkomen normaal. Het lichaam slaat zo op natuurlijke manier vetten op. Maar in combinatie met een verzwakking van de verbindingsvezels die de huid met de onderliggende spier verbinden – waartussen vet ligt, drukken de vetcellen zich naar boven naar de huid en vormen daar een oneffen oppervlak ofwel een „sinaasappelhuid“. Ook de gezondheid van het lymfatisch systeem, dat zorgt voor de afbraak van overbodig onderhuids vet en voor de afvoer van schadelijke stoffen uit het lichaam, heeft invloed op cellulitis.

De beste verzorging tegen cellulitis

Ik persoonlijk heb mezelf dit jaar eindelijk beloofd om een wapenstilstand met de cellulitis te sluiten, er niet tegen te vechten, maar er goed voor te zorgen. In plaats van het effect probeer ik de oorzaak te verwijderen. Daarom wijd ik me niet alleen aan een verbetering van mijn eet-, drink- en bewegingsgewoontes veel meer tijd aan preventie: een regelmatige massage van de kwetsbare gebieden, stimulering van de stofwisseling, van de huid met natuurlijke peeling van gemalen koffie, zeezout en organische kokosolie. Het natuurlijke merk Weleda biedt voor deze doelen een fantastisch pakket tegen cellulitis aan met een massagespons, een douchepeeling en een olie met berkenextracten. Andere preventie is natuurlijk stressvermindering die negatief onze hormoonspiegels beïnvloedt, dus ook de oestrogeenspiegel die we nodig hebben voor een optimale vetverbranding. Dus opnieuw – rust en geen stres in de badkamer. Onze onrealistische verwachtingen saboteren namelijk al onze inspanningen om cellulitis te verbeteren.

Crèmes tegen cellulitis

Ik heb natuurlijk talloze crèmes in alle prijscategorieën uitgeprobeerd. Sommige werken goed en dan kun je verbetering zien, andere zijn minder goed. De keuze is enorm. Van Avon, Eveline of dermacosmetica als Biotherm, Eucerin, Vichy of Collistar, via de Koreaanse cosmetica Missha met een verwarmend effect, tot aan de luxe verzorgingsproducten van Elancyl en vele anderen. Maar wat echt helpt, zowel bij de aanvaarding als de verbetering, is een regelmatig ritueel. Als je elke dag voor jezelf zorgt, wordt dat een prettige en gezonde gewoonte. Kies dan je "eigen" bondgenoot in een tube bijvoorbeeld hier.

Toen ik ook mijn vriendinnen en collega's naar hun ervaringen met crèmes voor cellulitis vroeg, was ik verbaasd over hoeveel van hen een gel, crème of serum op de plank heeft. Trouwens, ook de magere vrouwen. We hebben voor u een lijst opgesteld van de populairste producten, die we aanbevelen om eens te proberen. Missie? Plezier beleven aan het verzorgingsritueel. Leve het minirokje 😊.

Als je je cellulitis liever toevertrouwt aan de zorg van dermatologen, dan zal je zeker belangstelling hebben voor de producten van de merken Collistar en Elancyl. Beide merken leggen de nadruk op gerichte verstevigende verzorgingsproducten. Het Elancyl-team kwam in 1978 als eerste met het idee om in de zorg voor cellulitis cafeïne toe te passen. Het merk maakt gebruik van de zog. chronobiologie, die zich met de applicatie van werkzame natuurlijke stoffen volgens het bioritme bezighoudt. We hebben baat gehad bij verzorgingsproducten bij het douchen met extracten van de lijsterbesspirea en de hedera, die prima werken in combinatie met de bodycrème Fermeté.

Het Italiaanse merk Collistar in de speciale ondercollectie Special Perfect Body omvat kwaliteitsproducten variërend van verkoelende gel en intensieve slankmakende sera en moddermaskers voor thuisgebruik. Collistar biedt alles wat voor elk controversieel-problematisch lichaamsdeel bedenken kunt, en waarbij het gebruik maakt van plantenextracten van echinacea en groene koffie en zeewier.

En goede raad ter afsluiting? Wees aardig voor jezelf en vraag van jezelf niet het onmogelijke. Zo zal je veel gelukkiger zijn. En gelukkig = mooi.

Meer lezen