Vind jij het ook zo fijn als er iemand zijn stralend witte, gezonde tanden bloot lacht? Zou jij dat ook wel willen kunnen, maar loop je liever niet met je tanden te koop? De basis voor de juiste tandverzorging vind je nochtans elke dag in je eigen badkamer. Yep, je raadt het al: correct je tanden poetsen. Lees hier onze tips en advies!
Tandenpoetsen is geen exacte wetenschap, maar toch kunnen er fouten bij worden gemaakt. “Tanden moeten tweemaal per dag worden gepoetst, vooral ‘s avonds. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel met recht afgesneden borstelharen,” raden zowel Lucie Rozsypalová als Štěpánka Reslová van de mondhygiënepraktijk Zub & Dáseň aan. De keuze of je een manuele of elektrische tandenborstel gebruikt, is aan jou.
En hoe poets je die tanden nou écht goed, in plaats van er gewoon even overheen te gaan? “In onze praktijk leren we je om met je tandenborstel draaiende of vibrerende bewegingen te maken. Let erop dat echt het volledige oppervlak van elke tand wordt gepoetst, waarbij de borstelkop idealiter ook altijd een stukje van het tandvlees bedekt,” beschrijft de deskundige.
Je kent het vast wel: tv kijken of dingen voor de volgende dag klaarmaken tijdens het tandenpoetsen. Maar het is geen gewoonte waarmee je bij de tandarts lof zal oogsten. ”Als je je niet concentreert, kun je makkelijk delen overslaan of maar half poetsen. Tandvleesontsteking en cariës ontstaan soms sneller dan je denkt, dus het is een goed idee om echt op het tandenpoetsen te focussen,“ legt Lucie Rozsypalová uit. Als we bewust en mindful kunnen eten, slapen of wandelen in het bos, kunnen we ook bewust onze tanden poetsen.
Is er nog een fout die we maken bij het verzorgen van ons gebit die ons letterlijk en figuurlijk duur kan komen te staan? “Helaas horen we soms nog steeds verkondigen dat je tandvleesontsteking en paradontose zelf kunt genezen door thuisbehandeling met vrij verkrijgbare producten. Maar zo werkt het dus echt niet,” legt de mondhygiëniste uit. Als je last hebt van bloedend tandvlees, tandsteen, loszittende tanden of een onfrisse adem, maak dan een afspraak bij je tandarts of in een mondhygiënepraktijk. Onmiddellijk.
Ga meteen naar de tandarts als er tandhalzen bloot liggen en gevoelig zijn. Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben, o.a. een ontsteking. En op eigen kracht zul je het probleem niet opgelost krijgen.
Nog een fout is dat we de maat van onze interdentale borsteltjes zelf gaan kiezen. “Als je zelf een borsteltje kiest, is de kans klein dat het de juiste maat is,” gaat de deskundige verder. “Een te klein borsteltje kan de interdentale ruimtes niet voldoende schoon krijgen, terwijl een te groot het tandvlees of tandglazuur kan beschadigen.” Laat je daarom door je preventie-assistente, mondhygiënist of tandarts de juiste maat van interdentale borsteltjes aanbevelen.
”Bij tanden die heel dicht tegen elkaar aan staan, vooral in het voorste gedeelte van het gebit, gebruiken we het best tandzijde. Anderzijds is één maat van interdentale borsteltjes zelden voldoende en moeten er verschillende maten worden gebruikt voor verschillende ruimtes,” beschrijft Štěpánka Reslová. Zelf probeert ze om voor cliënten nooit meer dan drie verschillende maten te kiezen, om hen niet te demotiveren.
“Tegelijk vinden we dat het poetsen van de ruimtes tussen de tanden een heel intuïtief proces is en delen we dus geen gedetailleerde handleidingen uit over welke precieze ruimtes met welk middeltje schoon te maken,” vertelt de mondhygiëne-expert. Probeer altijd een interdentaal borsteltje te gebruiken van zo’n maat dat je voelt dat de oppervlakken tussen je tanden worden schoongemaakt. Als je niets voelt, is het borsteltje te klein.
Heb je besloten om die interdentale borsteltjes vanaf nu echt regelmatig te gebruiken (zoals je jezelf telkens weer voorneemt als je bij de tandarts buitenkomt)? Maak dan eerst een afspraak bij de preventie-assistent of mondhygiënist. Je thuisverzorging zal namelijk pas echt doeltreffend zijn als ook de ruimtes tussen je tanden vrij zijn van tandsteen en opgehoopte tandplak die je zelf niet kunt verwijderen.
Je tanden volmaakt schoonmaken is volgens onze deskundige altijd een kwestie van manueel werk, m.a.w. van het gebruik van een tandenborstel en interdentale hulpmiddelen. Al het overige dient ter ondersteuning (en veraangenaming) van het proces. Een monddouche kan een prima hulpmiddel zijn om je brug te reinigen of als final touch bij het schoonmaken van je interdentale ruimtes. Maar het kan de basismiddelen niet vervangen.
Mondwater kun je een beetje vergelijken met een deodorant. “Het geeft je een aangenaam gevoel, het verfrist je adem. In sommige gevallen kan de tandarts mondwater aanbevelen voor een snellere genezing, maar op zich is dit soort middeltjes van weinig betekenis. Investeer liever in de belangrijke middelen voor gebitsreiniging, zoals kwaliteitsvolle tandenborstels en interdentale hulpmiddelen,” raadt Lucie Roszypalová aan.
Weet je nu hoe je correct je tanden en de ruimtes ertussen moet poetsen? Probeer het jezelf op te leggen als onderdeel van je dagelijkse avondroutine. Enkele minuutjes per dag extra en je gebit zal je dankbaar zijn!