Barbier bij je thuis: hoe kies je een scheerapparaat en hoe verzorg je best je baard?

29 april 2020Notino
Laat je de verzorging van je baard meestal over aan een prof in een barbershop, of verzorg je je baard thuis zelf? Hoe dan ook horen we voorlopig allemaal noodgedwongen bij de tweede groep.

 Maar ook al kunnen we nog niet meteen op kappersbezoek, dat wil niet zeggen dat we eruit moeten zien als Tom Hanks in de film Cast Away. Daarom zetten we voor jou wat tips op een rij over wat met je baard te doen en hoe het beste apparaat te kiezen!

Hoe kies je een scheerapparaat?

Laat ons eerst eens kijken naar de baard zelf en wat je ermee doet - al bestaat daar helaas geen universele handleiding voor. Maar als je antwoordt op onderstaande vragen zal je je wel sneller kunnen oriënteren in het aanbod en zo beter het scheerapparaat kunnen kiezen dat jij nodig hebt. Geen angst, het is geen quiz, maar enkel een hulpmiddel zodat je vindt wat voor jou het beste is!

Scheer je je elke dag?

Draag je een stoppelbaard?

Heb je een elektrisch scheerapparaat nodig waarmee je ook je haar of snor moet kunnen trimmen?

Verkies je glad scheren...

...of alleen trimmen?

Bladsysteem of kopsysteem?

Een scheerapparaat met blad- of foliesysteem, dat wil zeggen een set scheermesjes die in hoge snelheid trillen, is ideaal voor een korte baard en voor het volmaakt gladde gezicht van een verzorgde gentleman. Dit type werkt vooral goed op rechtere stukken.

Een scheerapparaat met roterende scheerkoppen die onder verschillende hoeken kunnen bewegen, kan zich perfect aanpassen aan de vorm van je gezicht. Ook een stoppelbaard van enkele dagen scheren wordt een fluitje van een cent.

Nat of droog?

Aan droog scheren wordt typisch de voorkeur gegeven door de drukbezette man die een chronisch tijdsgebrek heeft en voor wie scheren een bijzaak is, iets om bijvoorbeeld in de auto te doen, of zelfs op kantoor, ook al durft dit wel eens te leiden tot huidirritatie. Voor een gevoelige huid is nat scheren een betere optie - met water of een scheergel of -creme. Misschien vraagt het iets meer tijd, maar als je je scheerapparaat mee in de douche neemt, spaar je weer een paar minuten uit.

Voor de perfectionist

Als baard- en haarverzorging jouw geheime passie is, dan mogen er in jouw privé barbershop naast een kwaliteitsvol scheerapparaat geen opzetkammen van verschillende lengtes ontbreken om je baard, snor, of haar te trimmen.

Hoe moet je je baard verzorgen?

Ook op deze vraag bestaat geen universeel antwoord, want elke stijl vraagt een ander soort verzorging. Maar wij zetten alles even voor je op een rijtje.

Gladscheren, hoe doe je het?

Als je glad scheert, doe je dit hoogstwaarschijnlijk zelf thuis en op regelmatige basis. Des te belangrijker is de keuze van een kwaliteitsvol scheerapparaat of scheermes, en je mag ook zeker de bijkomende producten niet vergeten! Het belangrijkste is om je gezicht te bevochtigen zodat je baardharen zachter worden en het grootste deel ervan zichtbaar wordt.

Als je nat scheert, verminder je de wrijving tussen het mes en de huid best met scheerschuim – Gillette Series Conditioning droogt je huid niet uit maar hydrateert ze juist. Vergeet niet dat scheren de huid altijd irriteert, dus een kwaliteitsvol aftershave product, dat de huid weer kalmeert, is een must.

ONZE TIP: Het scheerapparaat Remington Durablade MB050 met een kleine scheerkop voor nauwkeurig detailwerk zorgt voor een volmaakt glad gezicht. De verpakking bevat bovendien verschillende opzetstukken om te trimmen, dus met dit apparaat kan je ook een mooie stoppelbaard of verzorgde snor creëren.

Hoe onderhoud je je stoppelbaard?

Proficiat aan iedereen die voor deze optie kiest. Een stoppelbaard vraagt namelijk het minste onderhoud en vinden de meeste vrouwen echt sexy! Maar het is een dunne lijn tussen een aantrekkelijke stoppelbaard van drie dagen en een gezicht in de stijl van “vergeten om vanochtend te scheren”. Daarom is het belangrijk om juist te werk te gaan en je baard elke twee of drie dagen bij te trimmen.

Ga met de baardtrimmer tegen de groeirichting in en ga zo lang over je hele baard totdat je helemaal zeker bent dat je echt het volledige oppervlak helemaal gelijk gemaakt hebt. Maar ook trimmen droogt de huid uit, en daarom raden we aan om achteraf een kalmerend, alcoholvrij verzorgingsmiddel te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Biotherm Homme Sensitive Force.

Hoe onderhoud je je volle baard?

Een volle baard onderhouden is niet zo simpel. Onthoud dat een barbier zijn vak gedurende verschillende jaren leert, en het bekijken van één of twee tutorials op YouTube kan daar natuurlijk niet tegenop. Wij raden je dan ook aan om je vooral op de verzorging te concentreren!

Baardzeep of -shampoo is een absolute must. In de loop van de dag kan namelijk eender wat in je baard blijven hangen, dat ken je vast wel. Verwijder alle vuil met de shampoo Proraso Wood and Spice, die bovendien heerlijk ruikt.

En een baard heeft ook voeding nodig! Die kan je geven door regelmatig een baardolie te gebruiken – L’Oréal Paris Barber Club wordt perfect opgenomen en hydrateert bovendien de huid.

Meer lezen