Weg met grove poriën! 10 doeltreffende tips

21 februari 2020Notino

Je kan je poriën niet laten verdwijnen want die zijn een natuurlijk onderdeel van de huid. Maar dat betekent niet dat ze niet schoon en bijna onzichtbaar kunnen zijn! Wij geven je tien doeltreffende tips voor kleinere poriën en een gladde, zachte en matte huid.

Onze huid kan dankzij de poriën niet alleen ademen, maar ook talg en afvalstoffen afscheiden. Als al je hormonen in balans zijn, zal de talg in je huid zonder probleem zijn natuurlijke weg weten te vinden. Zonder dat dit zichtbaar is of problemen veroorzaakt. De problemen ontstaan wanneer de talgklieren in de huid te veel talg produceren. Het teveel aan talg vermengt zich dan met dode huidcellen en onzuiverheden van buitenaf, waardoor er poriën verstopt raken en hierdoor wijder worden. De zwarte kleur ontstaat door de oxidatie met lucht.

Met wie heb je de eer?

Die beruchte zwarte puntjes, mee-eters of comedonen genaamd, zien we het meest terug op een gemengde of vette huid en het is vaak heel moeilijk om van ze af te komen. In Amerika bestaat er zelfs een term voor overmatige stress van grove poriën: porexia. In Nederland zijn we er misschien nog niet zó obsessief mee bezig, maar toch zijn er mensen die bijna dwangmatig hun gezicht scrubben in de hoop om van die mee-eters af te komen.

Waarom helpt het niet?

Ook al lijkt het erop dat gewoon even wassen met water voldoende zou moeten zijn om de huid te reinigen, heeft dit jammer genoeg geen enkel positief effect. Erger nog, dit kan de huid zelfs meer uitdrogen, waardoor de hersenen aan de talgklieren de opdracht zullen geven om nog meer talg te produceren... een vicieuze cirkel dus. Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om de poriën van je gezicht wel grondig te reinigen, zodat je je kan verheugen op een stralende huid.

Top 10 tips voor kleinere poriën

1. De basis is reiniging

Of je nou make-up gebruikt of niet, je mag nooit vergeten om ‘s avonds én ‘s ochtends je gezicht te reinigen. Ook al ga je met een schoon gezicht slapen, in de loop van je nacht ontgift je huid zich, waardoor die dus ook ‘s ochtends verzorging nodig heeft. Om je gezicht de hele dag fris te houden, kan je het af en toe een kamille- of niacinamidedouche geven met een reinigende gezichtsspray Revolution Skincare Niacinamide. Niacinamide is een vorm van vitamine B3, en deze stoffen helpen bij de regulatie van de talgproductie in de huid en bevorderen het samentrekken van de poriën.

2. Doeltreffende hulpmiddeltjes

Vaak kunnen verstopte poriën al veroorzaakt worden door een bijna onzichtbaar klein huidschilfertje. Als je een vette of gemengde huid hebt, is het dus nodig om je gezicht geregeld een peeling te geven. Scrubben met abrasieve, reinigende producten is niet de enige manier, je kan ook fijne mechanische of elektrische gezichtsborstels gebruiken die helpen om grove poriën diep te reinigen en tegelijk de bloedcirculatie in de huid te bevorderen. Als bonus kan je deze gezichtsborstels ook gebruiken voor het aanbrengen van verzorgingsproducten tegen grove poriën.

3. Goed opletten met aanraken

Zelfs als je goed oppast met je persoonlijke hygiëne, dan krioelen je handen nog steeds van bacteriën. Als je voortdurend je gezicht aanraakt, verhoog je dus het risico dat er poriën verstopt zullen raken.

4. Zink helpt

Het cosmetische ingrediënt zinkoxide – een micropigment van minerale oorsprong – heeft ontsmettende, samentrekkende eigenschappen die de beschermende en helende mechanismen van de huid activeren. Probeer bijvoorbeeld eens de lichte, hydraterende crème tegen verstopte poriën en een glimmende huid Bioderma Sébium Mat Control.

5. Tijdelijke oplossing

Als je de grove poriën op je neus en wangen snel onder controle wil krijgen, kan een wegwerpstrip de oplossing bieden, bijvoorbeeld Holika Holika Pig Nose Black Head. Je plakt hem op de gewenste plek en na het opdrogen trek je hem er eenvoudigweg af. Als je vooraf een verwarmde, vochtige handdoek op je gezicht legt om de poriën te openen, blijven de onzuiverheden daarna nog beter aan de strip plakken en is het resultaat nog doeltreffender.

6. Maskers

Gezichtsmaskers verwijderen niet alleen het overtollige vet van het huidoppervlak, maar ook dode huidcellen. Het beste resultaat behaal je met peel-offmaskers tegen grove poriën, zoals bijvoorbeeld Revolution Skincare Pore Refining Peel, of Aziatische black masks tegen grove poriën met actieve kool, en producten met geneeskrachtige klei.

7. De juiste textuur

Een huid die grove poriën heeft, zal met de tijd veel ruwer zijn en aanvoelen dan het huidoppervlak van een normale huid met fijne poriën. Maar dikke, voedende en vette crèmes verergeren het probleem alleen maar. Opmerkelijk genoeg werken ultralichte emulsies en gladmakende serums voor grove poriën zoals Lancôme Visionnaire het beste, en ook producten met een frisse geltextuur, zoals bijvoorbeeld de corrigerende verzorgingsproducten van Vichy Normaderm Phytosolution. Een niet-vette samenstelling op basis van water verstopt de poriën namelijk niet en vermindert hun zichtbaarheid.

8. Doe vaker de was

Elke nacht ligt je gezicht op je hoofdkussen. Schenk dus ook aandacht aan je lakens en vervang ze wat vaker. Dat je in je badkamer een handdoek moet hebben die alleen voor je gezicht dient, hoef ik vast niet meer te vermelden.

9. Glijden maar

Tegen grove poriën op wangen en neus bestaan er ook “natuurlijke“ middeltjes, bijvoorbeeld door met een ijsblokje over de problematische delen te glijden. Je huid wordt er bijna onmiddellijk soepeler van, overtollige talg verdwijnt en poriën trekken samen.

10. En last but not least!

Schenk aandacht aan je levensstijl en aan wat je eet. Ongezonde voeding, weinig vitaminen en te veel alcohol, roken en stress laten in je gezicht veel diepere sporen achter dan je leeftijd.

Meer lezen