Tandenpoetsen voor een volmaakte glimlach. Hoe moet het?

23 oktober 2020Notino
Tandenpoetsen is een dagelijkse routine die we al als kleine kinderen aanleren. Maar je tanden poetsen op de correcte manier, dat ontdekken velen van ons pas als we volwassen zijn.

De juiste techniek van het tandenpoetsen is heel belangrijk maar helaas niet echt eenvoudig. Ben je zeker dat jij het juist doet? Voor alle zekerheid bekijken we samen even de juiste hulpmiddelen en de techniek stap voor stap.

Hoe kies je een tandenborstel

Ook al kiezen we misschien graag een tandenborstel in onze favoriete kleur, we zouden ons beter concentreren op kenmerken als de grootte van de borstelkop, het aantal borstelharen en de zachtheid ervan. Kies best een tandenborstel met een kleinere kop – die past zich beter aan aan de vorm van je tanden. En vergeet ook maar dat een hardere borstel beter zou poetsen. Integendeel. De borstelharen moeten zacht zijn zodat je tandvlees tijdens het poetsen niet beschadigd wordt. Een ideale combinatie van deze kenmerken biedt de tandenborstel Curaprox Limited Edition Japan – deze gelimiteerde uitgave fleurt elk badkamerkastje meteen op! Als je een elektrische tandenborstel gewend bent, raden wij Philips Sonicare EasyClean HX6511/50 aan, die werkt met het principe van sonische vibraties waardoor hij niet alleen de tanden perfect poetst, maar ook het tandvlees masseert en de doorbloeding ervan bevordert.

Minder is soms meer

Maar met één tandenborstel zijn we nog lang niet klaar! Bij een volmaakte poetsbeurt horen namelijk ook single tufted en interdentale borstels. Bijvoorbeeld TePe Compact Tuft heeft een extra klein kopje zodat je er gemakkelijk moeilijk bereikbare plekken mee bereikt, zoals bijvoorbeeld de achterste kiezen of de achterkant van je tanden. En je kleinste, maar niet minder belangrijke bondgenoot is het interdentale borsteltje. Het is belangrijk om de juiste dikte te kiezen, en meestal hebben we verschillende maten nodig aangezien de ruimtes tussen onze tanden vaak in grootte verschillen. Een verpakking met verschillende maten, zoals bijvoorbeeld TePe Extra Soft, is daarom een goede keuze.

Hoe gebruik je een interdentaal borsteltje?

Met dit soort borsteltjes kan je uit de ruimtes tussen je tanden tandplak verwijderen, maar alleen als het borsteltje de ruimte helemaal opvult. Je gaat misschien de neiging hebben om een kleiner borsteltje te kiezen, maar dan is het poetsen lang niet zo effectief. De techniek is gelukkig wel heel eenvoudig! Steek het borsteltje voorzichtig in de ruimte tussen je tanden en beweeg het heen en weer, dat is alles. En vergeet natuurlijk niet om te wisselen van maat. Als je het borsteltje heel gemakkelijk tussen je tanden krijgt, dan heb je waarschijnlijk een dikker borsteltje nodig. Maar als je teveel kracht moet gebruiken, is het ook weer niet goed. Wend je voor de keuze van de juiste borsteldikte, techniek en raad over hoe vaak je je interdentale borsteltjes moet vervangen best tot je tandarts.

Tandenpoetsen met een stralend resultaat

Terwijl de regels voor de keuze van een tandenborstel nogal streng zijn, zijn de mogelijkheden voor tandpasta bijna onbeperkt! Tegen kleren shoppen kan het natuurlijk niet op, maar een stralend witte glimlach is mooier dan je mooiste jurk, toch? Als je gevoelige tanden hebt en toch een tandpasta zoekt met whitening effect, kies dan voor Opalescence Whitening Sensitivity Relief die geschikt is voor dagelijks gebruik. Ook de tandpasta MEDIBLANC Whitening heeft een uitstekend witmakend effect en versterkt bovendien de weerstand van je tanden. Dankzij de natuurlijke ingrediënten schuimt hij niet, maar dat heeft geen invloed op de doeltreffendheid, dus schrik niet! Enigszins verslavend is Marvis Cinnamon Mint – niet alleen dankzij zijn uitstekende whitening effect, maar ook dankzij de smaak van kaneel.

De juiste tandenpoetstechniek

Goed, heb je alle benodigdheden? Dan kunnen we nu de juiste techniek voor het tandenpoetsen eens bekijken.

  • Leg de helft van je borstel op je tanden en de andere helft op je tandvlees in een hoek van 45° – ja, die hoek is echt belangrijk.
  • Maak kleine, draaiende bewegingen – zo reinig je zowel je tanden als de rand van je tandvlees. Maak na de cirkelvormige bewegingen ook rechte bewegingen, vanaf je tandvlees over je hele tanden – dat is de beste manier om tandplak te verwijderen.
  • Hou je tandenborstel losjes vast; als je te hard duwt, kan je je tandvlees beschadigen.
  • Poets op deze manier de volledige voorkant van je onderste en bovenste tanden, en schenk daarna dezelfde aandacht aan de achterkant van alle tanden.
  • Plaats je borstel vervolgens op het maaloppervlak van je kiezen en poets ze opnieuw met draaiende bewegingen.
  • Poets daarna alle tanden nog na met de single tufted borstel en de ruimtes tussen de tanden met interdentale borsteltjes.
  • Of met tandzijde, bijvoorbeeld Oral B Satin Tape.
  • En als laatste stap? Spoel de rest van de bacteriën uit met het mondwater Ecodenta Expert Extraordinary Whitening.

En vraag je je nog af hoe lang je je tanden moet poetsen? Vergeet die drieminutenregel maar. Je moet poetsen totdat je klaar bent met alle bovenstaande stappen! Glijd na het tandenpoetsen eens met je tong over je tanden; als ze allemaal glad aanvoelen, ben je klaar. Maar het is belangrijk om te weten dat je door één artikel te lezen de juiste poetstechniek niet onder de knie krijgt. Raadpleeg best je tandarts en oefen veel. Je tanden zullen je dankbaar zijn!

Meer lezen