De beste zelfbruiners

18 juni 2020Notino

Verlang je naar een mooi kleurtje nog voordat de zomer begint? Wil je je bruine kleur het hele jaar lang behouden zonder regelmatig een solarium te moeten bezoeken? Zie hier welke de beste zelfbruiners zijn en hoe je ze correct gebruikt. We zijn ervan overtuigd dat je met onze tips een natuurlijk ogend resultaat behaalt, zonder gevreesde ´vlekken´.

Zelfbruinende creme – hoe werkt het?

Je hebt je misschien al eens afgevraagd hoe een zelfbruinende creme eigenlijk werkt. Hier is het antwoord: Het ingrediënt in de zelfbruinende creme dat voor de verkleuring van de huid zorgt, heet dihydroxyacetone (DHA). DHA reageert met de cellen in de bovenste huidlaag, waardoor die donkerder worden van kleur. Het hele verkleuringsproces duurt enkele uren en de uiteindelijk tint houdt ongeveer een week stand.

Hoe kies je een kwaliteitsvolle zelfbruinende creme voor het lichaam?

De belangrijkste taak van de zelfbruiner is duidelijk. Maar de beste cremes kunnen behalve het verkleuren van de huid nog meer. Sommige zullen je huid voeden, andere ze verzorgen – denk daarom even na over alle functies die jouw ideale zelfbruinende creme moet vervullen, en kies navenant.

Kan je niet beslissen? Dan kunnen recensies van zelfbruinende cremes hulp bieden. De persoonlijke ervaring en mening van gebruikers verraadt snel welke creme te kopen en welke beste links te laten liggen.

Volgens ons springt er tussen de zelfbruinende cremes de sneldrogende Vita Liberata Fabulous uit. Hij is verkrijgbaar in twee verschillende tinten, en behalve voor een natuurlijke bruining zorgt hij ook voor hydratatie van de huid tot wel 72 uur lang.

Hoe kies je de beste zelfbruinende cremes voor het gezicht?

Voor de keuze van een geschikte zelfbruiner voor het gezicht geldt hetzelfde als voor de keuze van een zelfbruiner voor het lichaam. Wij weten intussen dat het gel Avene Sun Self Tanning een egale teint en perfecte bruining geeft. Wil je je huid behalve een mooi kleurtje ook een kleine verjongingskuur geven? Kies dan voor het zelfbruinende concentraat Collistar Self Tanners met vitamine E en anti-age werking.

Langzaam maar zeker

Als je bang bent dat het kiezen de gewenste tint niet van de eerste keer lukt, dan is de olie voor geleidelijke bruining Lancaster Sun 365 Self Tanning Oil een goede keuze. Die is eenvoudiger om mee te werken dan een klassieke zelfbruinende creme, en bij elke applicatie wordt je huid één toon donkerder. Het enige nadeel is dat je de gewenste tint enkel krijgt door de creme herhaaldelijk aan te brengen.

Onze TIP: Ben je gehaast en heb je geen tijd om te wachten tot de creme opdroogt? Gebruik dan het sneldrogende, zelfbruinende schuim St.Tropez Self Tan Express.

Voor een gevoelige huid

Misschien was je vroeger bang van zelfbruinende producten omwille van hun samenstelling. Geen angst - dat is al lang verleden tijd. Ook met een gevoelige huid kan je jezelf de beste zelfbruinende cremes gunnen zonder angst voor irritatie. Gebruik voor je lichaam de hydraterende spray Bioderma Photoderm Autobronzant, en voor je gezicht de gel La Roche-Posay Autohelios.

Hoe gebruik je een zelfbruinende creme?

 • De juiste timing. Geef je hele lichaam en gezicht de dag voordien een peeling, en verwijder grovere haartjes die bij het zelfbruinen zouden storen.
 • Vergeet niet te hydrateren. Gebruik na je douche een hydraterende, olievrije creme. Op een droge huid reageert een zelfbruinende creme niet goed en zijn ongewenste vlekken maar moeilijk te vermijden.
 • Bescherm jezelf. Gebruik altijd latex handschoenen en best doe je daaroverheen nog een speciale applicatiehandschoen. Oranje handpalmen zijn wel het laatste wat je wil! Let er ook op om je voetzolen niet in te smeren.
 • Begin bij de enkels. Doe daarna je benen, armen en romp. Laat je gezicht, wreven en handruggen voor het einde en gebruik er maar een kleine hoeveelheid creme voor.
 • Werk snel maar verstandig. Zelfbruinende cremes en foams reageren met je huid meteen na het aanbrengen. Bedenk daarom op voorhand op welke delen van je lichaam je een bruin kleurtje wil en werk snel. Maar dat betekent niet dat je je moet haasten - ga altijd zorgvuldig te werk.
 • Selecteer. Je handpalmen en bepaalde andere lichaamsdelen worden van de zon ook nooit bruin, dus smeer die dan ook niet in met een zelfbruiner.
 • Breng de creme gelijkmatig aan. Om ervoor de zorgen dat je ene been uiteindelijk niet een tint donkerder is dan je andere been, moet je ervoor zorgen dat je overal dezelfde hoeveelheid creme gebruikt.
 • Cirkel. Breng de creme aan met grote, gelijkmatige, cirkelvormige bewegingen.
 • Buig je gewrichten. Hou je gewrichten tijdens het aanbrengen van de creme gebogen, zodat er geen lijnen ontstaan. Dat geldt voor je ellebogen, knieën, vingers en tenen.
 • Wacht. Raak voor de beste resultaten niets of niemand aan gedurende ten minste 1 uur. Je kan tijdens het wachten controleren of je geen plekken vergeten bent.
 • Controleer. Als je een plek vindt die je bent overgeslagen, smeer die dan nog bijkomend in met de zelfbruiner.
 • Was je handen. Zelfs als je tijdens het aanbrengen van de zelfbruiner twee paar handschoenen aanhad, moet je nadien voor de zekerheid altijd nog je handen wassen.
 • Om zolang mogelijk bruin te blijven. Laat je huid tot acht uur na het aanbrengen van de zelfbruiner niet in contact komen met water en gebruik geen make-up of ander verzorgingsproduct. Gebruik daarna elke dag een olievrije, hydraterende creme op je lichaam en gezicht.
 • Als de bruinig begint te verdwijnen. Herhaal het hele proces, maar verwijder eerst met een peeling, scrub of luffa zoveel mogelijke pigmenten. (Eén douche volstaat niet, reken maar eerder op vijf douches). Als je dit niet doet en rechtstreeks een nieuwe laag creme aanbrengt, gaat de verkleuring ongelijkmatig zijn.

Wat te doen voor een volmaakt ´gebruind´ gezicht?

 • Gebruik een sponsje om het product gelijkmatig uit te smeren. Vergeet ook niet om het subtiel in de haarlijn in te werken, zodat er geen onnatuurlijke scheidingslijn ontstaat tussen je gezicht en je haar.
 • Werk vanuit het midden van je gezicht naar de rand toe. Vergeet ook je hals en de huid achter je oren niet.
 • Benadruk de natuurlijke contouren. Je doet er niets fout aan om op bepaalde plaatsen een klein beetje meer gel of serum aan te brengen, zoals wanneer je je gezicht contourt.

Onze TIP: Zelfs de allerbeste zelfbruinende creme brengt zichzelf niet aan op je lichaam of gezicht. Gebruik een speciale applicatiehandschoen om hem gelijkmatig uit te smeren. Wij hebben Vita Liberata Tanning uitgetest en goed bevonden.

Waarom nog wachten op de zomer als je vandaag al mooi bruin kan zijn?

Meer lezen